We współczesnym świecie oczekiwania wobec diety bardzo mocno się zmieniły. Kiedyś mówiło się jedynie o drastycznych spadkach wagi, a nie o zdrowiu. Dziś natomiast najistotniejsza okazuje się edukacja w temacie zdrowego odżywiania i właściwych nawyków. Od diety nie oczekuje się natychmiastowych rezultatów. Bardzo ważną rolę pełni natomiast świadomość i zmienianie dotychczasowego trybu życia na lepsze. Dieta jest więc działaniem długofalowym, a nie tak jak kilka lat temu – szybką okazją do poprawienia sylwetki przed weselem. W związku ze zmieniającymi się trendami, wiele osób decyduje się na skorzystanie z profesjonalnych porad dietetycznych. To one są źródłem sukcesu, a zindywidualizowane plany żywieniowe mogą być motorem do działania, a także ogromną motywacją.
Od czego zacząć?
Po pierwsze, należy znaleźć dobrego dietetyka. Być może wydaje się to banalnie proste, ale specjalistów na rynku jest coraz więcej. Ważne jest, by trafić w ręce osób, które mają powołanie do zawodu i chcą pomóc. Niezwykle istotne jest indywidualne podejście do pacjenta, a nie ogólne rozeznanie i przepisanie diety, którą oferują każdemu pacjentowi. Dobrych dietetyków warto jest szukać w internecie, gdzie mamy dostęp do tysięcy opinii i wrażeń innych pacjentów. Inną drogą mogą być polecenia zaufanych znajomych i rodziny.
Zanim zdecydujemy się umówić wizytę, warto się do niej przygotować. Aby dietetyk miał szansę zrealizować dla nas indywidualny plan żywieniowy, potrzebuje nie tylko wywiadu z pacjentem, ale i szeregu wyników. Warto więc wykonać aktualne badania krwi, a w tym morfologię, poziom cholesterolu oraz glukozy. Niezbędne będzie także badanie moczu i poziomu hormonu tarczycy. Pierwsza konsultacja z dietetykiem na ogół opiera się na omawianiu i analizowaniu właśnie tych wyników, co będzie podstawą do dalszego działania.
Indywidualny plan żywieniowy
może być rozpisany za pomocą dzienniczka żywieniowego. Bardzo często pacjenci są proszeni o to, by przygotować krótką rozpiskę tego, co jedli, w jakich godzinach, proporcjach i w jaki sposób dania były przygotowane. To pozwoli sprecyzować specjaliście problem oraz ogólnie przyjęte nawyki, które mogą być źródłem nadwagi czy różnych dolegliwości.
Indywidualny plan żywieniowy jest przekazywany w ręce pacjenta najczęściej na drugiej wizycie. Zdarza się, że się go otrzymuje drogą elektroniczną. Druga opcja jest niestety dość niekomfortowa, bo eliminuje możliwość porozmawiania z dietetykiem i rozwiania swoich wątpliwości. Dieta rozpisana jest na tygodnie, w opisie znajdują się posiłki, poszczególne składniki dań oraz sposób na ich przyrządzenie. Niezwykle ważne są wielkości porcji oraz godziny ich przyjmowania w ciągu dnia.
Dodaj komentarz