Okres ciąży jest szczególnym czasem w życiu kobiety. Nie ma w tym nic dziwnego. Nowe życie rozwija się w brzuchu, a z tym siłą rzeczy wiąże się szereg zmian w organizmie przyszłej matki, która jest w pewnym sensie zmuszona do tego, aby swoje codzienne funkcjonowanie w licznych aspektach podporządkować nowym realiom. Na pewno kobieta, która znalazła się w stanie błogosławionym musi pamiętać o tym, że nie chodzi tylko o nią. Dziecko, która rozwija się w jej wnętrzu również ma swoje potrzeby i kobieta, funkcjonując w należyty sposób, jest w stanie je zaspokoić. Płód jest narażony na wiele czynników, które mogą wpłynąć negatywnie na jego rozwój. Stąd tak ważne, aby kobieta będąc w ciąży odpowiednio się odżywiała.

Możliwości w tym zakresie jest wiele, ponieważ na rynku nie brakuje produktów o doskonałych walorach odżywczych, które z jednej strony zapewnią matce świetne samopoczucie oraz pełnię sił, a do tego dostarczą dziecku w fazie życia płodowego wszystkich koniecznych substancji. Trzeba mieć na uwadze to, że w tym okresie mała istota jest całkowicie zależna od tego, co w ramach skomplikowanego systemu połączeń jest w stanie przekazać organizm matki. Proces swoistego „karmienia” płodu odbywa się za pośrednictwem pępowiny, którą dziecko jest połączone z matką aż do momentu narodzin. Wtedy następuje jej przecięcie, co zaczyna właściwy okres życia człowieka już poza organizmem matki.

Żywienie w czasie ciąży – jak je właściwie zaplanować?

Generalnie rzecz biorąc, kobieta ciężarna powinna dostarczać sobie wszystkich kluczowych składników wchodzących w zakres diety zbilansowanej. Rozwiązania w tym zakresie są powszechnie znane. Jednakże nie oznacza to, że kobiety w ciąży mogą spożywać wszystko i niczym się nie przejmować.

Tak naprawdę odżywiania w czasie ciąży bazuje głównie na wykluczeniach. Co to oznacza w praktyce? Że ważniejsze jest to, czego przyszła mama spożywać nie będzie. Istnieją rzecz jasna produkty, które mają całkowitego „bana” i nie ma mowy o tym, aby ciężarna je przyjmowała. Tymi produktami są wszelkie wyroby zawierające nikotynę, z papierosami na czele, wszelkiego rodzaju wyroby zawierające alkohol i oczywiście substancje o działaniu psychoaktywnym. W przypadku alkoholu trzeba jasno powiedzieć, że nie istnieje żadna dawka alkoholu spożywanego w ciąży, jaką można by uznać za bezpieczną. Stąd nawet picie standardowego piwa bezalkoholowego nie wchodzi w grę. Ewentualnie sięgać można po produkty, gdzie zero procent alkoholu jest potwierdzone i nie budzi wątpliwości.

Większość piw spełniających kryteria bezalkoholowych może zawierać w sobie do 0,5% alkoholu etylowego i trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Oznacza to, że planując dietę ciążową należy przede wszystkim pamiętać o tym, czego spożywać nie wolno.

Inne produkty, które nie sprzyjają właściwemu przebiegowi ciąży

Unikać trzeba mleko niepasteryzowanego, a także innych produktów przygotowanych na bazie mleka surowego. Z podobnych powodów nie zaleca się jeść produktów mięsnych wszelkiego rodzaju, jeśli nie ma pewności, że wcześniej zostały one podgrzane do temperatury co najmniej 73 stopni Celsjusza. Surowe jaja, ryby wędzone na zimno, owoce morza w formie surowej czy kiełki też znalazły się na czarnej liście. W przypadku wszystkich wymienionych produktów zachodzi dość wysokie ryzyko zakażenia organizmu matki listerią, toksoplazmozą czy też salmonellą. Warto potraktować to poważnie, nawet jeśli do tej pory takie incydenty nikomu się nie zdarzały.

Ewentualne zatrucia w okresie ciąży mogą mieć nieprzewidywalne skutki dla płodu, prowadząc do jego uszkodzenia, a skrajnych przypadkach nawet do obumarcia. Dania z wykorzystaniem ryb surowych są niewskazane także z uwagi na możliwą obecność w nich niebezpiecznych pasożytów, więc wielbicielki sushi powinny na czas ciąży zrezygnować z tego japońskiego przysmaku. Co ciekawe, unikać trzeba także wątróbki, albowiem zawiera ona sporą ilość witaminy A w postaci retinolu, który może powodować wiele wad wrodzonych u płodu – w tym problemy z ośrodkowym układem nerwowym czy sercem.

O czym jeszcze pamiętać, gdy mowa o odżywianiu podczas ciąży?

Co z kawą i generalnie z kofeiną? Przez wiele lat uznawano, że najlepszym rozwiązaniem jest na czas ciąży całkowicie odstawić kawę. Okazuje się jednak, że sprawy mogą wyglądać inaczej. Aktualna badania wskazują, że ilość kawy dziennie nieprzekraczająca około trzech filiżanek (300 mg kofeiny dobowo) nie tylko nie wpłynie negatywnie na płód, ale ogranicza występowanie cukrzycy ciążowej – groźnej zarówno dla ciężarnej, jak też dla dziecka. Warto kontrolować udział cukru w diecie, aby zapobiec zbyt radykalnym przyrostom masy ciała, co także pociąga za sobą ryzyko powikłań.

Niewskazane są też słodziki, zwłaszcza bazujące na sacharynie. Nie ma bowiem pewności, w jaki sposób może ona wpływać na przebieg ciąży, a posiada zdolność przenikania przez łożysko. Kiepskim pomysłem jest też zjadanie produktów wysokoprzetworzonych, a więc wszelkiego typu dań gotowych czy fast-foodów. Ostrożnym trzeba być też w kontekście niektórych ziół oraz suplementów diety.